Frequently Asked Questions
Wij begrijpen heel goed dat het soms lastig is als iemand die zich niet bezig houdt met fotografie of drukwerk etc etc, dat er soms vragen zijn. Van hoe werkt dat? En waarom ís dat? En, en wat betekent het?
Als professional ben er je er natuurlijk voor om je klant te begeleiden en te informeren over de aspecten van het gehele proces. Vaak blijft dat hangen bij de basis. Daarom hebben we hieronder een lijst gemaakt met wat algemene vragen die vaak voorkomen en waar een helder antwoord op gegeven wordt. Leer je ook nog eens wat bij, toch?!
Heb je suggesties voor de lijst of vragen die hier niet bij staan, neem contact op en stel gerust je vraag.
De papierformaten waar in Nederland het meest mee gewerkt wordt zijn ISO A-formaten. De A formaten starten bij A0. Als je deze dubbel vouwt krijgt je een A1 en vouw je deze dubbel krijg je een A2 enz tot en met A10. Kleiner dan A6 wordt zelden gebruikt. Onthoudt, hoe groter het A-cijfer hoe kleiner het formaat.
De formaten (b x h):
A6 – 105 x 148 mm (voorbeeld gebruik: postkaart, with compliments kaart, notitieblok)
A5 – 148 x 210 mm (voorbeeld gebruik: flyers, folder, boek)
A4 – 210 x 297 mm (voorbeeld gebruik: briefpapier, folder, magazine, brochure, catalogus)
A3 – 297 x 420 mm (voorbeeld gebruik: kleine poster, vouwfolder, display kaart)
A2 – 420 x 594 mm (voorbeeld gebruik: poster, lichtbak poster, stoepbord poster, bureau legger)
A1 – 594 x 840 mm (voorbeeld gebruik: poster, lichtbak poster, bureau legger, landkaart)
A0 – 840 x 1.188 mm (voorbeeld gebruik: poster, binnen reclame)
CMY(K)
Om direct met de deur in huis te vallen, drukwerk heeft er eigenlijk ook maar 3. Huh?! Zou dan een reactie kunnen zijn. Het zit namelijk zo. De drukkleuren zijn opgebouwd uit Cyaan (C), Magenta (M) en Yellow (Y) en Key (K). Nu hoor ik je weer denken “Key ??, dat is toch geen kleur”. Nee dat klopt. Key staat voor de contrast in het drukwerk en dat kan je het beste bereiken met de kleur zwart. Vandaar dus de term 4-kleuren drukwerk, maar eigenlijk zijn het er 3 en is zwart bedoelt voor de nodige contrast. Dat zwart ook gewoon als losse kleur gebruikt wordt staat eigenlijk los van waar K voor staat. Natuurlijk kan je zwart als losse kleur gebruiken.
RGB
“Maar waarom dan niet in RGB drukken?” RGB bestaat uit een opbouw van licht en is helaas niet te reproduceren in drukwerk. Je zal daarom ook zien dat de kleuren op een beeldscherm helderder zijn dan in drukwerk. Houdt hier rekening mee. Daarnaast zijn drukinkten transparant en zorgt ook de ondergrond (het papier) ervoor hoe het drukwerk er uiteindelijk eruit kan komen te zien.
RGB Is een afkorting die staat voor ROOD, GROEN en BLAUW. Samen kunnen ze bijna het complete visuele spectrum aan kleuren vormen. Deze kleuren zijn voornamelijk voor digitale weergave bedoeld waarbij een lichtbron nodig is.
CMYK is een afkorting wat staat voor CYAAN, MAGENTA, YELLOW en KEY. Deze kleuren worden gebruikt bij een drukkerij op een drukpers of bij je fotoprinter. Deze kleuren zijn transparant en kunnen minder kleuren samen laten zien dan RGB. Ze zijn voornamelijkbedoelt voor tastbare producten zoals een folder.
PMS staat voor PANTONE MATCHING SYSTEM. Dit is een systeem wat bestaat uit kleur coderingen die gekoppeld zijn aan 1 kleur. Deze kleuren worden voornamelijk in drukwerk gebruikt en worden ook alleen als drukinkt gemaakt.
RAL staat voor REICHSAUSSCHUSS FÜR LIEFERBEDINGUNGEN. Dit is een systeem wat bestaat uit kleur coderingen die gekoppeld zijn aan 1 kleur. Deze kleuren worden voornamelijk gebruikt als verfkleur. Maar ook als kleur voor producten in plastic.
Resolutie is een meervoud aantal pixels/punten van een beeldscherm, een afbeelding of een gedrukt/geprint oppervlak. Hoe meer pixels, hoe meer ‘informatie’ er in een afbeelding zit en hoe scherper de afbeelding wordt weergegeven. Resolutie is echter wel beperkt door het medium dat wordt gebruikt of bijvoorbeeld de manier van drukken/printen.
Beeldscherm resolutie
De resolutie van een beeldscherm wordt uitgedrukt in pixels (px). De resolutie van een beeldscherm wordt altijd weergegeven als aantal pixels in de breedte van het scherm maal het aantal pixels in de hoogte van het scherm. Hoe hoger de getallen, hoe meer informatie en uiteindelijk een scherper beeld. Niet te verwarren met een scherpe foto. Dat ligt dan weer niet aan het aantal pixels. Bij het gebruik van pixels praten we niet over dpi. Dat bestaat hier niet. Er wordt soms gesproken over 72 dpi of over 300 dpi.Een foto van 1000 x 1000 pixels op 72 blijft op 300 dpi nog steeds 1000 x 1000 pixels. Als we praten over drukwerk dan wordt het een ander verhaal omdat resolutie dan wel meespeelt. Voorbeeld van een beeldscherm resolutie:
• 1920 x 1080 px – Full HD
• 3840 x 2160 px – 4K
Drukwerk resolutie
Bij drukwerk praten we over punten en niet over pixels, afgekort DPI. Dit betekent Dots Per Inch. Dit is de eenheid voor de resolutie van een invoer- of uitvoereenheid, zoals bijvoorbeeld een printer, scanner of een drukpers. Het aantal punten (dots) per inch (2,54 cm) geeft de resolutie aan en hoe meer dots er in een inch worden weergegeven, hoe leesbaarder het beeld zal zijn. Voor al het drukwerk geldt een regel dat al het materiaal wat naar de drukker gaat minimaal 300 dpi moet zijn. Maar … ook al is de afbeelding of je uiteindelijke bestand 300 dpi, dat wil niet automatisch zeggen dat het scherp wordt. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben dat de afbeelding vergroot is en daar als 300 dpi bestand is opgeslagen. Iets vergroten maakt het niet mooier.
Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet altijd direct te beantwoorden. Voornamelijk omdat degene die de afbeelding levert niet altijd de beschikking heeft tot software waar het gecontroleerd kan worden. Het aantal MB’s van een afbeelding zegt ook vaak niets. Dit omdat een afbeelding met maar 2 kleuren die 200 KB is wellicht wel op A3 in 300 dpi afgedrukt kan worden. Want het aantal KB’s/MB’s van het bestand hangt af van de gebruikte extensie, hoeveelheid informatie in het bestand en het aantal pixels van het bestand.
TIP!
De makkelijkste manier is te checken uit hoeveel pixels de afbeelding bestaat. Hieronder een lijst met pixel verhoudingen omgezet naar een paar ISO pagina formaten, waarbij de pixel afmeting op 300 dpi te gebruiken is. Handig voor als je het zelf vooraf wilt checken.
• 1240 x 1748 px = 105 x 148 mm (A6)
• 1748 x 2480 px = 148 x 210 mm (A5)
• 2480 x 3508 px = 210 x 297 mm (A4)
Deze lijst geeft een goed voorbeeld hoe groot de afbeelding moet zijn in pixels, wil je de afbeelding op een bepaalde grootte gebruikt hebben. Zoals je kan zien zit er een opbouw in gerelateerd aan een A-papier formaat. Zo kan je makkelijk doorrekenen naar het papier formaat van jouw wens.
Pixel
Als je naar je beeldscherm kijkt, hangt wel af van de beeldscherm resolutie, dan zou je als je goed kijkt vierkantjes kunnen onderscheiden. Deze vierkantjes heten pixels. Elke digitaal beeld wat je ziet op een scherm is opgebouwd uit pixels. Hoe kleiner dit vierkantje hoe uiteindelijk scherper het beeld. Zie ook resolutie drukwerk en online.
Vector
Wat is een vector. Een vector bestand heeft niets met pixels te maken. Dit soort bestanden wat eigenlijk alleen gebruikt kan worden in o.a. Illustrator en InDesign, bestaan uit lijnen. Klinkt raar als je net leest dat alles op het beeldscherm bestaat uit pixels. Dit klopt, maar dat is alleen de weergave. Het bestand zelf heeft een andere opbouw en bestaat dus niet uit pixels. Dit heeft voor de verwerking van zo’n bestand als voordeel dat deze, mits er geen verlooptinten inzitten, oneindig vergroot kan worden. Een heel goed voorbeeld van een vector bestand die iedereen gebruikt is een lettertype.
Lumback of geniet gebrocheerd zijn termen die in de afwerking na het drukken voorkomen. Deze termen slaan op de rugzijde en type afwerking van bijvoorbeeld een brochure of magazine.
Gebrocheerd
Laten beginnen bij de term gebrocheerd. Dit is eigenlijk niet meer dan het verzamelen van alle pagina’s en deze inbinden. De meest makkelijk te herkennen en direct afgeleide hiervan is de brochure. Iedereen kent er wel een. Zo heb je ook een folder, magazine, catalogus, handleiding, boek etc. Eigenlijk alles wat uit meerdere losse pagina’s bestaat is gebrocheerd. Dan volgt op het brocheren de afwerking, namelijk het bij elkaar houden van de pagina’s.
Verschillende bindwijze
Nieten: Daarbij zie je in de rug van het omslag bovenin en onderin een zilver nietje zitten. Dit zijn geen nietjes uit een normaal niet apparaat, maar komt van een rol draad. Een machines maakt er uiteindelijk een nietje van.
Lumback: Een term voor veel niet bekend, maar wel veel voorkomend. Denk hierbij aan een magazine of catalogus waarbij het omslag een rug heeft. Hierbij worden de pagina’s gebrocheerd en daaromheen gaat los een omslag met rug en dan wordt het omslag vastgelijmd aan het binnenwerk wat zorgt voor een stevige verbinding.
Genaaid: De term zegt het al en geeft aan dat de pagina’s doormiddel van een naaiproces met elkaar verbonden zijn. Deze optie komt over het algemeen voor bij boeken. Denk hierbij aan een oud boek met dikke kaft. Als je het boek opent en je er aan de bovenkant bij de rug in kan kijken. Dus dat de pagina’s niet vastzitten aan de rug. Dan is het zeer waarschijnlijk een genaaid gebrocheerd boek.
Wij werken voornamelijk met de software pakketten van Adobe. Dit zijn software pakketten die specifiek gemaakt zijn voor online en offline. Online is alles wat digitaal is en bij offline praten we over tastbare items. Zoals een magazine of verpakking.
Voor alle grafische projecten werken we met InDesign, Photoshop en Illustrator. Daarnaast werken voor fotografie in Lightroom en voor videografie met Premiere Pro en After Effects. Voor videografie hebben we ook nog de mogelijkheid om in DaVinci Resolve te werken.
Elk software programma heeft zijn eigen functionaliteit. Zo is Photoshop zeer handig voor foto manipulatie en gebruiken wij Illustrator over het algemeen voor het ontwerpen voor bijvoorbeeld een bedrijfs logo.
Je kan photoshop zeker gebruiken voor logo ontwerp. Is wel zo dat Photoshop een pixel gebaseerd programma is wat zijn beperkingen heeft. Illustrator is vector gebaseerd. Wat als voordeel heeft dat je resolutie onafhankelijk werkt.
Ook werken we met een PDF bewerkings pakket. Hierin wordt de PDF die naar de drukker gaat gecontroleerd en kunnen we in al bestaande PDF bestanden aanpassingen uitvoeren.
In feite is bijna alles mogelijk als het gaat om tekst, beeld en video.
En om het toch benoemd te hebben. Microsoft Word is geen opmaak programma. Dit programma valt onder de tekstverwerkers en ook al kan je foto’s erin plaatsen, dit maakt het geen opmaakprogramma. Ook omdat je geen controle hebt over bijvoorbeeld het maken van een PDF. Met al de hierboven genoemde programma’s heb je juist wel deze controle en kan je zeer specifiek je bestanden exporteren en aanleveren naar een derde partij.
Niet gevonden wat je zocht?
06 48 19 43 68
info@vormpro.nl
KVK: 60554959
BTW-id: NL002041031B72
Alle rechten voorbehouden aan VormPro. © 2022 Privacy statement